Nieuws

Angst voor het Coronavirus

Angst voor het Coronavirus

Ik ben Anne (54 jr.) en woon met mijn man en 2 kinderen (18 jr. en 22 jr.) en onze hond (flatcoat) in de provincie Utrecht.

De angst voor het coronavirus zat er bij mij al eigenlijk heel vroeg in. Ik ging met mijn man al niet meer naar de Bike Motion beurs in Utrecht toe terwijl we wel al kaartjes hiervoor hadden. Het coronavirus was die dag daarvoor net NL binnengedrongen. Ik gaf al geen handen meer voordat premier Rutte aankondigde om geen handen meer te schudden. De 1,5 m afstand houden was nog helemaal niet aan de orde, maar mijn gevoel zei dat ik afstand moest houden. Iedereen vond het toch wel een beetje raar dat ik dat deed maar oké, ze begrepen het!

Waarom is mijn angst zo groot? Sinds 2004 ben ik hartpatiënt. Ik heb 4 hartinfarcten overleefd. Door het volgen van mijn gevoel, het gevoel dat er ‘echt’ weer iets mis was met mijn hart (zonder aanwijsbare klachten), had ik mij toch naar het ziekenhuis laten brengen. Uit voorzorg ben ik opgenomen en heb ik in het ziekenhuis, nu bijna 2 jaar geleden, weer een hartinfarct (zelfs twee) doorgemaakt. Als dit thuis was gebeurd had ik dit waarschijnlijk niet overleefd. Ik zit dus in de risico-groep.

Om mijzelf te beschermen ben ik op 16 maart vrijwillig helemaal in lock down gegaan. Voor mijn eigen gezondheid, maar ook om controle te krijgen over mijn angst.

Nu de maatregelen zijn versoepeld en we weer iets meer naar buiten mogen is dat voor velen een opluchting, maar voor mij eigenlijk niet. Ik weet dat ik realistisch moet zijn en dat de besmettingskans nu natuurlijk erg klein is, want het virus hebben we onder controle met zijn allen als… we ons aan de maatregelen houden! Maar tijdens een wandeling met onze hond, merk ik dat het veel drukker is op straat en niet iedereen zich aan de 1,5 m afstand houdt. Hoe moet ik nu mijn angst overwinnen als ik probeer om eindelijk naar buiten te gaan en de maatregelen niet worden nageleefd?

Ik zal moeten leren ‘dealen’ met mijn angst voor dit virus en ik zal mijn eigen gevoel, over wat wel te doen en wat niet, ook hierin weer volgen net zolang tot er een vaccin is.

Eerder zal mijn angst voor het coronavirus niet verdwijnen.

Anne

Wil je zelf ook een blog plaatsen op corona-adviespunt? Mail ons op info@corona-adviespunt.nl.

Reacties 1

  1. Paul van Rijn

    Hoi Anne, mooi dat je dit op papier hebt gezet. De versoepeling van de maatregelen geeft mij ook onrust. Gelukkig kan ik me er af en toe goed aan onttrekken, maar regelmatig vraag ik me af of het wel goed gaat zo. De kans dat het virus zich nu verspreidt neemt sterk toe. Vooral ná de zomer verwacht ik weer een grote verspreiding ervan. Ik hoop dat we constant blijven kijken naar de resultaten, want ik word onrustig van de gedachte dat iedereen elkaar weer in ruimtes kan ontmoeten.
    Succes met je angst. Ik hoop echt voor je dat je je snel minder angstig gaat voelen.

Geef een antwoord