Nieuws

‘Ik mis de aandacht voor mensen met een beperking’

‘Ik mis de aandacht voor mensen met een beperking’

“Slapeloze nachten…” Het zijn de ernstige zorgen van een moeder met een dochter met een verstandelijke beperking. Ze mag haar dochter niet zien door de lockdown. Haar dochter woont in een instelling. En de instelling heeft een bezoekverbod ingesteld. “Soms voel ik me wanhopig en kan ik wel tegen de muur aan gillen.” Dit is een van de vele verhalen die mensen met ons delen.

Mensen vertellen ons aangrijpende verhalen. Verhalen die getuigen van behoefte aan contact met naasten, met de wereld om ons heen. En behoefte aan duidelijkheid, die er niet is, en die niemand kan geven. “Ik word onrustig van al het nieuws en ga er van doemdenken,” aldus een jongere (29 jaar).

In de veelheid aan informatie mis ik aandacht voor ‘speciale’ burgers: mensen met een beperking, jongeren die te maken hebben met jeugdzorg, ouders van bijzondere kinderen. Daarom gaan we op zoek naar hen en luisteren we naar hun verhalen. En wat corona en de maatregelen voor hen in het dagelijks leven betekenen.

Een jongen (29 jaar) met een gehoorbeperking vertelde: “Het wordt voor mij, met al die mondkapjes, moeilijker om mee te doen. Ik kan geen conducteur straks verstaan als zij mondkapjes dragen want ik kan niet liplezen. En ik ben niet de enige.” In 2018 waren er 761.600 mensen met de diagnose slechthorendheid bekend bij de huisarts, aldus het ministerie van VWS.

“Mijn zoontje huilt, omdat hij nog niet naar school kan,” vertelt een moeder (30 jaar) van een zorgintensief kind . De artsen geven haar uiteenlopende adviezen: “De ene arts zegt dat mijn zoontje van 5 jaar niet naar school kan, vanwege zijn kwetsbare gezondheid. De andere arts zegt dat ik mijn zoontje én mijn dochter van 8 jaar beiden thuis moet houden. En een 3e arts heeft mij verzekerd dat ik ze alle twee met een gerust hart naar school kan sturen. Wat moet ik doen?”

‘(Samen)leven is meer dan overleven’,  aldus de Raad Volksgezondheid en Samenleving in haar advies over corona. Ik hoop van harte dat er bij de versoepelingsmaatregelen rekening wordt gehouden met de variëteit aan burgers die we hebben; en de behoeften die zij hebben om te kunnen meedoen in de samenleving. Dat er ook aandacht is voor bijzondere kinderen en jongeren; en hun contacten met hun ouders. ‘Kinderen hebben recht op hun ouders. Juist in tijden van corona,’ aldus de Kinderombudsman. En daar sluit ik mij graag bij aan.

Joke Stoffelen

Wil je zelf ook een blog plaatsen op corona-adviespunt? Mail ons op info@corona-adviespunt.nl.

Geef een antwoord