Nieuws

Regels om risico’s uit te sluiten

Regels om risico’s uit te sluiten

Er is weer bezoek mogelijk! Na bezoek in de binnentuin en de tent is er nu ook ruimte voor bezoek in het appartement van de bewoner. Het aantal bezoekers mag verder worden uitgebreid. Het kan me niet snel genoeg gaan.

Wat was het een gemis. Bezoekers moeten nu checklists invullen om bij hun geliefde te mogen zijn. Schrijnend is dat. Checklists die de veiligheid moeten garanderen. Dat geven ze namelijk niet. Ja er moeten wel afspraken zijn, bewustwording over risico’s en kaders. Een uitbraak, zoals we allemaal in de media zagen, is verschrikkelijk. Kunnen we het voorkomen? Nee. Kunnen we het beheersbaar maken, ja zoveel mogelijk. Opdat goede zorg en aandacht gecontinueerd kunnen worden.

De organisatie waar ik verantwoordelijk voor ben is ook door het virus geraakt. Er zijn 10 bewoners besmet geweest, een daarvan is overleden, zij had een ernstige vorm van COPD. Negen bewoners zijn hersteld. We testen nog steeds, we zijn alert.

Checklists dus, controle van het persoonlijk leven van de ander, elke dag weer. Ik geloof er niet in.

Wat dan wel? Kijken wie er voor je staat. Want daar sta je dan, eind 80, bijna 70 jaar getrouwd, je plant je bezoek in, je komt sinds vorige week elke dag je man bezoeken, met de regiotaxi, dagelijks dezelfde checklist, je gaat naar zijn appartement, je mag elkaar niet aanraken. Dat is beter voor hun gezondheid. Is dat zo? Ik vraag het me af.

Onlangs zijn er twee bewoners overleden. De bezoekregeling geeft bij palliatieve zorg aan dat er een bezoeker tegelijk aanwezig mag zijn. Er is sprake van een liefdevolle grote familie. Een bezoeker tegelijk. Het kleinkind dat oma nog een keer wil zien, haar wil vasthouden en zeggen dat ze van haar houdt, haar gaat missen – alleen, een voor een. Is dat het beste voor oma’s gezondheid, voor het kleinkind – u weet het antwoord zelf ook, nee dat is het niet.

Elkaar vasthouden, nabijheid, er zijn. Dat is wat de mensen uniek maakt, verbindt, lang leve de liefde.

Jolien Kohlmann-Bins

RvB Het Maanderzand, Ede.

Wil je zelf ook een blog plaatsen op corona-adviespunt? Mail ons op info@corona-adviespunt.nl.

Geef een antwoord