Nieuws

Als het protocol gaat werken

Ze belt me aan het eind van de middag en wil graag ‘even spuien’.  Ik ondersteun haar als Cliëntondersteuner al geruime tijd, deze moeder van een volwassen kind in een gehandicapteninstelling.  Ze is boos, verward en angstig en in rap tempo buitelen haar woorden over elkaar heen. Ik besluit eerst maar eens rustig te luisteren.

Dat waar ze zo lang bang voor was, is afgelopen weekend gebeurd. Er heerst Corona op de afdeling van haar kind. En waren de procedures eerst slechts woorden op papier, nu zijn ze realiteit. Quarantaine, testen, vaccinatie, alles komt langs. Er zijn nog veel vragen. Is de quarantaine verplicht? En hoe is dit alles uit te leggen aan kind? Wat gaat zij de hele dag doen, als ze op haar kamer moet blijven?  Kan de quarantaine opgeheven worden als de corona test negatief is? Eindigt de quarantaine als dochter haar eerste vaccinatie krijgt? En wanneer wordt die tweede prik eigenlijk gezet?

Mijn cliënt maakt zich zorgen en ik kan die zorgen vrijwel niet wegnemen. Want niemand weet hoe deze bestemmingshaard zich zal ontwikkelen en niemand kan garanties geven. Maar na een kleine twintig minuten zijn de grootste emoties eruit en komt er ruimte voor praktische zaken. We stellen een lijst met vragen voor de instelling. Deze zet ze op de mail naar de afdeling, zodat ze de reactie rustig door kan lezen. Ook gaat mijn cliënt nadenken over welke activiteiten haar dochter kan ondernemen als ze op haar kamer moet blijven.  En zo komt er wat lucht in het hoofd van mijn cliënt en pakt ze weer wat regie terug in een situatie waarvan iedereen zo hoopt dat hij snel voorbij is.

Leonie Niezink
Leonie werkt als Cliëntondersteuner langdurige zorg bij Adviespunt Zorgbelang

 

Wil je zelf ook een blog plaatsen op corona-adviespunt? Mail ons op info@corona-adviespunt.nl.

Geef een antwoord