Wij helpen u verder bij vragen over zorg en welzijn

Adviespunt Zorgbelang geeft onafhankelijk advies en ondersteuning als u te maken heeft met zorg en welzijn. Dit doen wij samen met andere zorgbelangorganisatie in Nederland. Wilt u advies over hoe u uw zorg of hulp kunt regelen? Ervaart u knelpunten en komt u er zelf niet uit? Wij helpen u gratis verder.

Wij helpen u verder
dit is een decratief blok figuur

Veelgestelde vragen

  • U wilt een zorgaanbieder die bij u past. Met de informatie op ZorgkaartNederland vindt u een zorgaanbieder die voldoet aan uw wensen en eisen.

    Heeft u vragen of wilt u advies? Bel ons: 0900 243 81 81 of kijk bij onze cliëntondersteuners.

  • Voorbeelden

    Je kunt bijvoorbeeld niet bellen, want je telefoon is afgenomen. Misschien wil je naar buiten, maar mag je dat niet. Of je wilt bezoek ontvangen, maar dat mag niet van de begeleiding. Dit zijn een paar voorbeelden. Jouw situatie kan net anders zijn. Toch kan de tekst hieronder je misschien helpen.

    Mag dit zomaar?

    Als je iets wilt, maar je mag het niet, kan dat onvrijwillige zorg zijn. Dat mag alleen als hierover met jou overleg is geweest.  

    Wat kun je doen?

    Ga hierover in gesprek met je begeleider. Geef aan dat je het er niet mee eens bent. Zeg ook wat je wel wilt. Kijk of je er samen uit kunt komen.

    Wat kun je nog meer doen?

    Vind je het spannend om met je begeleider hierover te praten of komen jullie er samen niet uit? Dan kan je contact opnemen met de cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang (CVP Wzd). Samen kijken jullie wat nodig is om voor je rechten op te komen. De CVP Wzd kan je bijvoorbeeld ondersteunen bij het gesprek met je begeleider, of helpen bij het schrijven van een (klacht)brief. 

    Bekijk deze afbeelding over onvrijwillige zorg op groot formaat.

    Waar kan ik terecht voor ondersteuning? 

    Je kunt bij de begeleiding navragen wie jouw CVP Wzd is. Of je ondersteuning krijgen van onze Cliëntenvertrouwenspersonen Wzd

     

  • Een voogd is degene die gezag over jou uitoefent totdat jij achttien bent geworden. Meestal zijn dit jouw ouders. Wanneer jouw ouders er niet meer zijn of jouw ouders geen gezag meer uitoefenen over jou, wordt er een voogd aangewezen door de kinderrechter. Een gezinsvoogd is een (tijdelijke) voogd die wordt toegevoegd naast jouw ouders. De gezinsvoogd helpt jou en jouw ouders bij het nemen van beslissingen over jouw opvoeding. 

    Wil je informatie of ondersteuning? Bel Bel: 088 - 555 1000 of kijk bij onze vertrouwenspersonen jeugd.

  • U kunt dan een bezwaarschrift indienen. Dit doet u in de vorm van een brief waarin u schrijft waarom u het niet eens bent met de beslissing. Deze brief stuurt u naar het college van burgermeester en wethouders van uw gemeente. Let goed op de termijn: een bezwaarschrift moet binnen 6 weken na de datum van het besluit door de gemeente ontvangen zijn.

    Medewerkers van Adviespunt Zorgbelang kunnen u hierin kosteloos ondersteunen

     

Bekijk alle vragen

Gratis & onafhankelijk

Adviespunt Zorgbelang is gratis en onafhankelijk van zorginstellingen, gemeenten, jeugdzorg en indicatiestellers. Wij komen op voor uw belang. 

Over Adviespunt Zorgbelang